Maj 01

Laktoza sztuczna i jej nietolerancja

Laktoza to węglowodan zaliczany do grupy dwucukrów. Substancja ta znana jest również pod nazwami cukier mleczny lub cukier mlekowy. Laktoza występuje w mleku ssaków, które jest jedynym źródłem laktozy w przyrodzie. Wytwarzana jest z glukozy przez tzw. aparaty Golgiego w komórkach mleko twórczych. W przemysłowej produkcji laktozę uzyskuje się z serwatki, przy użyciu ultrafiltracji czy też odwróconej osmozy. Stosowana jest w przemyśle farmaceutycznym jako wypełniacz, w lecznictwie oraz przemyśle spożywczym. Jest najczęściej używaną substancją pomocniczą (excipiens) w recepturze aptecznej.

Laktoza trawiona jest w jelicie cienkim, przy udziale enzymu o nazwie laktaza (produkowanym przez rąbek szczoteczkowy jelita cienkiego). U człowieka najwyższa aktywność laktazy występuje u noworodków i niemowląt w okresie karmienia piersią, później stopniowo zmniejsza się z wiekiem i u większości osób dorosłych osiąga zaledwie 10% aktywności pierwotnej. Dlatego też bardzo często występuje nadwrazliwość alergiczna i nietolerancja laktozy już nawet u dzieci od 2 roku życia. Utrzymanie aktywności tego enzymu w wieku dorosłym –charakterystyczne m.in. dla mieszkańców Europy Północnej, to cecha uwarunkowana genetycznie, wywołana mutacjami w obrębie genu.

Wykonanie badań na nietolerancję laktozy oraz pakiet odczuleń uzyskasz w gabinecie Alergikus:  http://alergikus.pl/kontakt.htm

Mar 02

Alergia – przypadek małego Alanka

Zaczęło się od niewinnych zmian skórnych na ciele Alanka dokładnie od 3 miesiąca życia. Na dzień dzisiejszy Alanek ma prawie 2 lata, a zmiany skórne objęły praktycznie każde jego miejsce na skórze. Najgorzej jest w zgięciach i na twarzy, wygląda jak poparzony. Od miesiąca podaję mojemu synkowi mleko modyfikowane. Obecnie mały wypija dziennie kilka butelek. Na początku wszystko było w porządku i objawy skórne zaczęły się zmniejszać. Teraz, niestety, synek budzi się co kilka godzin i wciąż, wielokrotnie w ciągu nocy się drapie. Jestem wykończona. Nie wiem co się dzieje. Trafiłam do poradni Alergikus. Jak się dowiedziałam po wizycie dziecko jest uczulone na białko krowie i jak Pan Natrurolog stwierdził reaguje nawet na tzw. białko hydrolizowane dlatego w dalszym ciągu są objawy alergii atopowej. Odstawiłam mleko hydrolizowane i przeszliśmy na Neocate Advane. Rozpoczeliśmy dodatkowo terapie odczulające. Na dzień dzisiejszy wszelkie zmiany po tej terapii ustępują, a kupki Alanka nabrały brązowego kolory. Chyba znaleźliśmy problem i wychodzimy z choroby. Dziękuję Alergikusowi. Dodatkowo w Holismedica skorzystaliśmy z terapii przeciw pasożytom. To także chyba zadziałało (jakieś przywry były i wspomagały tą alergię) Polecam także Holismedica w Warszawie.

Lut 22

Przyczyny alergii

PRZYCZYNY ALERGII

beze rozpoznania i usunięcia przyczyn alergii walczymy jedynie z jej objawami …

W ostatnich latach bardzo wzrosła zachorowalność i skłonność człowieka do alergii. Schorzenie to nie stanowi bezpośredniego zagrożenia dla życia ale wpływa negatywnie na jego codzienne życie. Zachorowalność na astmę, zapalenie uszu, nieżyt nosa czy na inne dolegliwości dermatologiczne wzrosły kilkunastokrotnie. Objawy skórne widoczne są co u drugiego pacjenta. Alergia oznacza niepożądaną odpowiedź immunologiczną na czynniki zewnętrzne, które pokonują bariery obronne. Innym słowem jest to nadwrażliwość organizmu na ciała obce (alergeny będące najczęściej białkami i polipeptydami), które wywołują objawy skórne, śluzówkowe, w drogach oddechowych, przewodzie pokarmowym i układzie naczyniowym (pokrzywka, wyprysk, astma oskrzelowa, zapalenie nosa oraz spojówek). Alergia jest także objawem, który często pojawia się na skutek reakcji układu odpornościowego na toksyny zawarte w organizmie w kontakciez czynnikiem zewnętrznym: pokarmowym, wziewnym lub kontaktowym.

Nasz układ immunologiczny posiada zdolność do odróżniania elementów własnych organizmu od cząsteczek obcych, pochodzących z zewnątrz. Odpowiedź immunologiczna jest zwykle zjawiskiem korzystnym, zapewnia nam ochronę przed czynnikami zewnętrznymi jednak coraz częściej  ponowny kontakt układu immunologicznego z obcym czynnikiem powoduje niekorzystne dla organizmu; miejscowe lub uogólnione reakcje powodujące różnorodne nadwrażliwości. Alergeny mogą dostawać się do naszego organizmu wraz z wdychanym powietrzem; mówmy wtedy o alergenach wziewnych, do których należą: pyłki roślin, roztocze kurzu domowego, sierść i inne alergeny pochodzenia zwierzęcego, grzyby pleśniowe. Stają się one przyczyną takich chorób alergicznych jak alergiczny nieżyt nosa czy astma oskrzelowa. Alergeny mogą również docierać do naszego organizmu wraz ze spożytym pokarmem; mówimy wówczas o alergenach pokarmowych, do których należą między innymi mleko krowie, jaja kurze, ryby i orzechy. Mogą stać się one przyczyną dolegliwości, które określamy mianem alergii pokarmowej. Inną drogą, jaką alergeny docierają do naszego organizmu to bezpośredni kontaktz naszą skórą – te alergeny, które nazywamy kontaktowymi stać się mogą przyczyną zmian alergicznych na skórze. Alergenami kontaktowymi mogą być metale zawarte w sztucznej biżuterii, guzikach i zamkach błyskawicznych, substancje chemiczne obecne w środkach czystości oraz  w  wyrobach z gumy.

Jak podaje Naturolog D. Sc. med. Jacek Wikarski przyczyny alergii nawet w medycynie ortodoksyjnej nie są do końca znane.  Należy jednak dopatrywać się ich w  genetyce, stylu życia oraz w czynnikach środowiskowych w tym kontakcie z chemią i smogiem elektromagnetycznym. Poniżej przedstawiam główne przyczyny alergii które ujmuje do MKA czyli medycyny komplementarnej:

 

  • nieprawidłowa budowa błony śluzowej jelit – (syndrom nieszczelnego jelita) Problemy nieszczelnego jelita (przepuszczalność jelitowa) po woli zaczynają nabierać skali epidemii, ponieważ w Polsce na to schorzenie cierpi praktycznie każdy pacjent z problemami alergicznymi. Problemy skórne, nietolerancja pokarmowa, zgaga i refluks są to tylko niektóre objawy przepuszczalności jelitowej. Nieszczelne jelito jest bardzo dużym obciążeniem dla naszego organizmu. Określa się je także mianem LGS – Leaky gut syndrome. Nieszczelne jelito jest jelitem uszkodzonym, a więc nie zabezpiecza naszego organizmu tak jak powinno i zaczyna przepuszczać do krwioobiegu wiele niepożądanych substancji, które w ogóle nie powinny się tam znaleźć:  szkodliwe drobnoustroje, grzyby, toksyny, pasożyty jak również nieprzetrawione białka złożone, tłuszcze i wszelkie substancje odpadowe, niepotrzebne już  organizmowi. Problem nieszczelnego jelita zaczyna się od podrażnienia lub stanu zapalnego błony śluzowej naszego przewodu pokarmowego. Po jakimś czasie śluzówka zaczyna być coraz słabsza, rozwarstwia się i powstają mikroskopijne otwory w ścianie jelita. Nieszczelności te powodują przedostawanie się wszelkich, toksycznych substancji, które w prawidłowych warunkach przy prawidłowej budowie błony śluzowej jelita byłyby z naszego organizmu usuwane. Układ odpornościowy zaczyna pracować na zwiększonych obrotach. Jednak z każdym dniem nasze jelito przepuszcza coraz większą ilość substancji szkodliwych, a system immunologiczny przestaje nadążać ze zwalczaniem substancji obciążających organizm.W błonach śluzowych jelit znajduje się większość komórek układu odpornościowego. Tkanka limfatyczna związana z błonami śluzowymi przewodu pokarmowego zawiera ponad 70% limfocytów całego organizmu i tworzy system odpornościowy  GALT z angielskiego gut associated lymphoid tissue. System ten składa się ze zorganizowanych kompleksów komórkowych kępek  Peyera (odpowiedzialnych za wytwarzanie i rozpoznawanie odpowiedzi immunologicznej oraz powstawaniu tolerancji na antygeny pokarmów)  System GALT jest odpowiedzialny za produkcję przeciwciał w klasie A (IgA).  Immunoglobuliny typu A (IgA), nazywane wydzielniczymi, odpowiadają przede wszystkim za ochronę błon śluzowych. W organizmie jest ich najwięcej i dzielą się na dwa typy IgA1 i IgA2. A (IgA)  reagują z szerokim spektrum antygenów zewnętrznych, przez co uniemożliwiają patogenom i alergenom penetrację przez śluzówki do wnętrza organizmu. Wydzielnicze przeciwciała A (IgA) pokrywające nabłonki stanowią więc pierwszą linię obrony przed szkodliwymi czynnikami.
  • zagrzybienie (candidioza) – Candida jest naturalnym składnikiem flory bakteryjnej jelita grubego. Problemy z candidą nie polega na samym fakcie jej obecności, ale na niekontrolowanym jej rozroście u większości pacjentów objawowych. Candida albicans to pasożytniczy grzyb z rodziny drożdżaków, który żyje w przewodzie pokarmowym człowieka, składając się na florę fizjologiczną jelita. Problemy z tym drożdżakiem zaczynają się wtedy, gdy naturalna równowaga w ilości oraz w składzie gatunkowym drobnoustrojów w jelicie zmieni się. Z takim zaburzeniem mamy do czynienia najczęściej wtedy gdy zjemy lub wypijemy coś, co było skażone chorobotwórczymi bakteriami, jak Salmonella, gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus), patogenne szczepy bakterii pałeczki okrężnicy (Escherichia coli), Enterobacteriace oraz wiele innych. Jeżeli spowodujemy degradację i niszczenie własnej flory jelitowej, to na miejsce pożytecznych bakterii spełniających ważne funkcje w organizmie rozwijają się patogenne bakterie chorobotwórcze lub występujące śladowo przy prawidłowej florze jelitowej formy grzybów, jak np. Candida albicans, który zaczyna się rozrastać i przejmuje rolę dominującą. Niestety, grzyb kolonizując jelita, wydziela szereg substancji z własnych procesów metabolicznych, zatruwa organizm przez produkty przemiany materii, oraz zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Stan taki prowadzi do rozchwiania prawidłowych czynności narządów i tkanek, co w konsekwencji przynosi rozmaite dolegliwości czy choroby. Candida przez swoje oddziaływanie na ścianę jelita powoduje jej nieszczelność i zdolność przenikania przez ścianę jelita substancji, które normalnie nie powinny się pojawić we krwi. Prowadzi to do przeciążenia organów wydalniczych jak nerki czy wątroba co w konsekwencji może skutkować rozwojem alergii.
  • skład flory bakteryjnej – Skład flory bakteryjnej zależy przede wszystkim od sposobu, w jaki się urodził człowiek. Kiedy płód przebywał w brzuchu matki, przełyk był sterylny. Nie było w nim żadnych mikrobów. W momencie narodzin pojawiły się bakterie i drożdże, a 72 godziny później przełyk zawierał już 1000 miliardów bakterii i i drożdży! Bakterie u dzieci urodzonych drogą naturalną pochodzą  z flory pochwowej matki, a dopiero później z dostarczonego pokarmu. Ze względu na to, że flora dziecka w dużej mierze zależy od flory bakteryjnej matki, musi ona zachować dobrą florę w ostatnich tygodniach swojej ciąży, ponieważ przekazuje w spadku dobre gatunki mikrobów, aby wypełnić nimi jelita swojego dziecka. Jeśli, dla odmiany, jelita matki są skażone przez złe i patogenne bakterie, to przyszły potomek również otrzyma je w spadku.  Stąd mówi się, że cześć predyspozycji do chorób jest związana z mikrobami przekazywanymi dzieciom przez matki w momencie narodzin. Chodzi tutaj przede wszystkim o takie schorzenia jak alergia, astma, problemy skórne oraz częste infekcje. Jeśli w ciągu ostatnich tygodni ciąży matka zregeneruje swoją florę, to dziecko nie zostanie obciążone wymienionymi chorobami. Jednak przypadkiem problematycznym są dzieci urodzone przez cięcie cesarskie. Dziecko wyjęte bezpośrednio z łożyska nie ma żadnego kontaktu z florą swojej matki. W zamian otrzymuje florę środowiska, a jest to mało sprzyjające środowisko szpitalne, często bogate w bakterie. Taka flora bakteryjna o szpitalnym podłożu może mieć dla takiego dziecka przykre konsekwencje do końca życia, jeśli na czas się jej nie zregeneruje. Dlatego też dla mam zmuszonych do rodzenia przez cięcie cesarskie ważne jest, by zasiedlały przewód pokarmowy swojego dziecka dobrymi bakteriami od momentu narodzin.
  • szczepienia (dotyczy w szczególności noworodków i dzieci w wieku przedszkolnym)
  • częste przyjmowanie antybiotyków i leków sterydowych które wyniszczają naturalną florę jelitową na miejsce której następuje rozrost zagrzybienia candidą
  • nieprawidłowe odżywianie – Nasze posiłki możemy podzielić na cztery grupy: białka (mięso, ryby, jaja), węglowodany ( chleb, miód, cukierki, ziemniaki), tłuszcze ( masło, olej, smalec) i pokarmy roślinne ( warzywa, owoce, soki). Cały problem polega na tym, że węglowodany zaczynamy trawić już w ustach, białka w żołądku, potrawy roślinne w jelicie cienkim. Przy nieprawidłowym łączeniu pokarmów rozpocznie się szereg problemów trawiennych prowadzących do wielu chorób poprzez procesy gnilne.
  • czynniki środowiskowe a w szczególności wszelka chemia i konserwanty „E”
  • nieprawidłowe odżywianie i styl życia matki w ciąży (także przyjmowanie antybiotyków, zabiałczenie organizmu, zagrzybienie organizmu, zła flora bakteryjna)
  • zabiałczenie organizmu – organizm pozbawiony enzymu trawiennego „reniny” która rozkłada kazeinę nie jest w stanie strawić bialka mleka krowiego które gnije w jelicie
  • zakwaszenie organizmu –  Zaburzenie gospodarki kwasowo-zasadowej (zakwaszenie), jest pierwotną przyczyną wielu schorzeń. Niedobory substancji zasadowych sprawiają, że nadmiary kwasów (związki chemiczne zawierające wodór) atakują kości, tkankę łączną i inne komórki organizmu. Są one powodem bólów stawowych, mięśniowych oraz wielu różnych zakłóceń pracy całego organizmu. Na początku organizm z łatwością radzi sobie z zakwaszeniem. Dopiero po pewnym czasie skarżymy się na nieokreślone bóle i inne dolegliwości. Dopiero dużo później pojawiają się problemy, które określane są jako choroby cywilizacyjne wywołujące w lekarzach często uczucie bezsilności. Zaliczyć do nich możemy właśnie alergie.
  • smog elektromagnetyczny – Smogiem tym nazywamy wszelką emisję sztucznego promieniowania elektromagnetycznego do środowiska. Występowanie tego promieniowania związane jest z napięciem i przepływem prądu, a więc dotyczy takich źródeł jak urządzenia domowe, telefony komórkowe, telekomunikacyjne stacje nadawcze, radary, linie energetyczne itp. W związku z tym, że wartości składowej elektrycznej i magnetycznej pola elektromagnetycznego w otoczeniu człowieka zazwyczaj są poniżej kryteriów ustalonych w przepisach i normach, można mówić tu o tle elektromagnetycznym które w pewien sposób może zaburzać pracę naszego organizmu i przestrajać do alergii. Używanie urządzeń zasilanych energią elektryczną i emitujących promieniowanie elektromagnetyczne (a co za tym idzie elektrosmog), stało się naturalnym otoczeniem współczesnego, cywilizowanego człowieka. Szczególnie niebezpieczne staje się ciągłe promieniowanie telefonów komórkowych z którymi mamy styczność na co dzień.
  • wszechobecne grzyby pleśniowe – ekspozycja na metabolity grzybów, takie jak β-glukany i mikotoksyny, może wywierać działanie immunosupresyjne lub drażniące i w ten sposób promować zaburzenia w układzie oddechowym. Do wywołania reakcji alergicznej na pleśnie wystarczą grzyby z bardzo małą liczbą zarodników. Grzyby bytujące w otoczeniu człowieka, jak i w jego organizmie, mogą wywoływać różne reakcje immunologiczne. Antygeny grzybów mogą stymulować wytwarzanie specyficznych IgE u osób atopowych, co  przejawia się pojawieniem lub pogorszeniem  kataru alergicznego lub astmy oskrzelowej.
  • pasożyty – Jedną z przyczyn chorób alergicznych mogą być pasożyty. Zauważono, że u pacjentów po usunięciu pasożytów z organizmu cofają się objawy alergii. A co jeszcze ciekawsze – ustępują napady duszności w astmie. Pasożyty żyją równolegle do naszego życia wewnątrz nas. Korzystają z energii dostarczanej wraz z pokarmem, odżywiają się komórkami naszego ciała, korzystają z witamin, które zażywamy troszcząc się o nasze zdrowie. W organizmie każdego z nas może znajdować się prawie 100 różnych rodzajów pasożytów, od mikroskopijnych rozmiarów, typu bakterie i wirusy, po tasiemce  oraz owsiki.

Już teraz można skorzystać z kilkunastu terapii i metod usuwania przyczyn alergii. Zapraszamy na badania diagnostyczne oraz zabieg odczulania – kurację bazującą na metodzie STI (SIT) prowadzoną przez lekarzy specjalistów, ekspertów medycyny naturalnej oraz przez profesjonalnych terapeutów. Oferowana przez Alergikus diagnostyka jest bezinwazyjna, całkowicie bezbolesna i  bezpieczna dla zdrowia – przez co może być przeprowadzana także u najmłodszych pacjentów. Więcej na www.alergikus.pl

Lut 09

(Brak tytułu)

Dawni młynarze piekli chleb ze śruty, czyli ziarna z błonnikiem i kiełkami, obecnie niestety wytwarzany jest z przemysłowej mąki. Szybkie technologie, oszczędność, pośpiech pozbawiły ziarna ich odżywczych cech, dodane zostały drożdże, konserwanty i spulchniacze, a w końcu o kilka razy więcej glutenu, żeby białością , konsystencją waty i   zapachem nęcić pierwszych porannych konsumentów udających się po bułki i chleb. W taki oto sposób coraz większa liczba „chorego społeczeństwa” codziennie na pierwsze śniadanie zjada gluten ze skrobią i substancjami chemicznymi. Często do pieczywa dodajemy różnorodne przetwory mleczne, płatki z mlekiem lub zimnym jogurtem, wprowadzając do naszego organizmu kolejne potężne nadmiary kazeiny czyli obcogatunkowego białka mleka krowiego . A po latach lepką i gęstą mazią mamy oblepione jelita, śluzówka jelit jest podniszczona (występuje tzw. syndrom nieszczelnego jelita), a delikatne kosmki jelitowe prawie sparaliżowane. Następnie stwierdza się nietolerancję kazeiny bądź laktozy i szereg chorób o podłożu autoimmunologicznym.

Jeżeli występują u ciebie biegunki, zaparcia, zmiany skórne o nieznanym podłożu, już dzisiaj wykonaj test określający nietolerancję pokarmową. Oddajemy w twoje ręce profesjonalny Instytut Medycyny Holistycznej HolisMedica.  Umów się na wizytę >>>

Sty 19

Jak podaje internet według badań WPUS

Badania Wydziału Pediatrii Uniwersytetu Stanowego w Nowym Jorku dowodzą, że dla niemowląt szkodliwe jest każde mleko z wyjątkiem mleka matki, a dla człowieka, który jest w stanie przyjmować pożywienie stałe, szkodliwe jest każde mleko. Udowodniono naukowo, że koty, które karmione są krowim mlekiem żyją o połowę krócej niż te, które nie były nim karmione w ogóle. Koty karmione krowim mlekiem zapadały na „ludzkie” choroby: artretyzm, łysienie, utrata zębów, marskość wątroby, choroby degeneracyjne mózgu i rdzenia kręgowego. Więcej szukajcie na Naszym blogu o procesach gnilnych w jelitach spowodowanych częstym spożywaniem mleka krowiego >>>

AL

Gru 11

Alergia na mleko jako alergia maskowana tzw. ukryta

W Europie wzrasta liczba cierpiących na choroby alergiczne, a wyniki ich leczenia często są niezadowalające. Dlaczego tak się dzieje? Bardzo często objawy alergii ujawniają się już w pierwszych miesiącach życia co jest bezpośrednio związane ze złym odżywianiem się matki karmiącej oraz sposobem karmienia niemowląt. Chemizacja środowiska, zabiałczone jedzenie, masowe stosowanie konserwantów i antybiotyków nasila problem alergii. Choroby te trwają często przez wiele lat, a czasami bez zastosowania odpowiedniej diagnostyki STI nawet do końca życia ze względu na alergię ukrytą tzw. maskowaną.

Oznacza to iż objawy nie są widoczne bezpośrednio po spożyciu, i nie wychodzą w testach standardowych zależnych od przeciwciał IgE (alergie maskowane najczęściej zależne są od przeciwciał IgG4). Najczęściej alergie maskowane to alergie związane z pokarmi (szczególnie mlekiem, jajkami, pszenicą oraz glutenem). Maskowane alergie pokarmowe wyróżniają się jeszcze tym, że uzależniają, działając prawie jak narkotyk za sprawą kazomorfiny. Jeśli od kogoś słyszymy: ja nie mogę żyć bez mleka, nie wytrzymam bez chleba lub czekoladki, to istnieje podejrzenie występowania u wspomnianych osób alergii maskowanej na mleko, pszenicę lub kakao.

PRZYKŁAD PACJENTA KTÓRY odżywiał się głównie wyrobami mlecznymi.

Chorował od lat na astmę. Po wykryciu w Alergikus.pl testem STI alergii na kazeinę odstawił produkty mleczne i po dwóch tygodniu poczuł się znacznie lepiej. Jednak gdy ponownie zjadł pokarm nawet z niewielką ilością kazeiny (białka) astma powróciła tak szybko jak ustąpiła. Nader często pacjenci nie łączą własnych dolegliwości z alergią, w tym przypadku alergią na mleko, więc ci sami pacjenci są bardzo zdziwieni kiedy „wychodzi” alergia na mleko.

W diagnozowaniu oraz odczulaniu alergii stosuje się bezinwazyjne testy STI, co daje możliwość dokładnej diagnozy olbrzymiej ilości antygenów od pokarmów po pleśnie i grzyby oraz wyszukane konserwanty. Metoda STI pozwala na bezpieczne odczulanie także najmłodszych. Usuwanie alergii nie jest więc proste, wymaga współpracy prowadzacego i pacjenta oraz cierpliwości, a często wielu wyrzeczeń.

Tu możecie się Państwo zapisać się na badanie: www.holismedica.pl , www.alergikus.pl

Jacek Wikarski D.Sc. Med

Gru 08

Alergia na mleko matki

Alergia na mleko własnej matki? Brzmi dość dziwnie, a nawet niewiarygodnie, a jednak występuje według przeprowadzonych statystyk przez Naturopatę Jacka Wikarskiego D.Sc. med co u siódmego dziecka karmionego piersią. Okazuje się, że niektóre dzieci mogą być nadwrażliwe na substancje zawarte w pokarmie matki. Uczulenie na mleko matki jest jednym z rodzajów alergii pokarmowej. Co prawda alergia taka jest dość rzadka, ale wymagaa stosowania odpowiedniej diety przez karmiącą piersią kobietę. Zadajemy sobie pytanie dlaczego się tak dzieje. Niestety to co spożywa karmiąca kobieta przenika bezpośrednio do jej pokarmu. Jeżeli dziecko jest uczulone np: na kazeinę czyli obcogatunkowe białko mleka krowiego, a matka karmiąca je spożywa dziecko może reagować na pokarm matki. Powstawaniu objawów alergicznych sprzyja fakt, że jelito dziecka jest jeszcze niedojrzałe i alergeny z łatwością przenikają przez nabłonek jelitowy. Kolejną sprawą jest przebiałczenie organizmu, który za sprawą podpuszczki nie jest w stanie jej rozłożyć. Niestrawiona kazeina zaczyna wywoływać objawy alergii najczęściej skórnej oraz oddechowej (astma lub częste infekcje). Nie strawione składniki mleka zaczynają odkładać się w organiźmie w postaci śluzu czyli substancji bogatej w bakterie chorobotwórcze. Dlatego też wszczyscy bez wyjątku spozywający mleko krowie goszczą w swoim organiźmie przeziębienia, katary, bronchit, astmę oraz wiele innych dolegliwości w tym przerost migdałka. Prawdopodobieństwo wystąpienia alergii na mleko kobiece jest większe u niemowląt, u których w rodzinie występowały już przypadki alergii. Także narażenie dziecka na pewne czynniki środowiskowe mogą wyzwolić alergię pokarmową: kurz czyli roztocza gdzie uczulamy się na kolejne obcogatunkowe białko, grzyby pleśniowe (w tym mikotoksyny), współistniejące zakażenia bakteryjne i wirusowe, leczenie antybiotykami, stosowanie preparatów farmakologicznych zawierających np. kazeinę.

Co należy zrobić?

1. wykonać bezinwazyjny test STI pokarmowy

2. przejść na dietę

3. odczulić (wygasić) wykryty alergen

4. wprowadzić dziecku po 3 tygodniach od odczulenia alergenu mleko krowie w postaci najprostszego hydrolizatu białka

testy i odczulenie wykonasz w alergikus.pl

 

Gru 08

Dieta bezmleczna

POŻYWIENIE POZBAWIONE MLEKA KROWIEGO

W diecie pozbawionej mleka krowiego chodzi nie tylko o usunięcie z pożywienia mleka i jego przetworów takich jak sery czy jogurty, ale pełne wyeliminowanie tzw. ”informacji mlecznej”. Pod tym hasłem rozumiemy biofizykalne drgania, którymi charakteryzują się wszystkie substancje, przy czym każda z nich posiada własne „specyficzne spektrum drgań. Jest to tzw. ”biofizykalny kod”. Okazuje się że u niejednego pacjenta nadwrażliwość na alergeny może być na tyle duża, że sam kontakt z niematerialną informacją pod postacią specyficznych drgań substancji, może wywołać silne lub bardzo silne reakcje. Ma to szczególnie duże znaczenie w przypadku chorych z neurodermitis. Pełna eliminacja wszelkiego rodzaju „informacji mlecznej” jest niezwykle trudna dla pacjentów z alergią mleczną. Tekst ten przybliża jedynie pojęcie ścisłej karencji mlecznej i przedstawia tylko ogólny zarys postępowania w takich przypadkach. Każdorazowo konieczne jest jednak duże wyczucie i rozwaga. Alergia na mleko krowie (obcogatunkowe białko) jest uczuleniem na składniki białkowe mleka (kazeinę, laktoalbuminę, laktoglobulinę). Zdarzają się także nietolerancje cukru mlecznego laktozy. Nie są znane nietolerancje tłuszczu mlecznego. Dlatego uczulony na mleko krowie dobrze toleruje śmietanę lub masło. Objawy alergiczne na mleko krowie mogą się zmieniać co do miejsca i formy występowania. Części ciała, gdzie uwidacznia się uczulenie u poszczególnych osób mogą być odmienne. Najczęściej objawy pojawiają się na skórze (AZS atopowe zapalenie skóry) lub w formie zaparć lub biegunek. U niemowląt i dzieci alergia na mleko krowie często jest przyczyną niepokoju i skłonności do wzdęć. Badania wskazują iż u prawie połowy “płaczliwych dzieci” istnieje nietolerancja na mleko krowie.

PRODUKTY KTÓRE ZAWSZE ZAWIERAJĄ BIAŁKO I LAKTOZĘ MLEKA KROWIEGO

– MLEKO w każdej postaci (pasteryzowanej, UHT, skondensowanej, w proszku), wyprodukowane wszystkie odżywki dla dzieci na bazie mlecznej,

– PRODUKTY MLECZNE takie jak: jogurty, kefiry, zsiadłe mleko, desery mleczne, wszystkie rodzaje serów

– PIECZYWO gotowe chałka, bułka oraz pieczywo chrupkie (stosowane proszki do pieczenia pieczywa są produkowane najczęściej na bazie mleka, nie podaje się na opakowaniu jego zawartości)

– CIASTKA wszystkiego rodzaju

– KLUSKI gdy do wyrobu ciasta zostało użyte mleko

– WYROBY CUKIERNICZE : torty, ciasta, keksy

– LODY : wszystkie rodzaje

– CZEKOLADA: praktycznie w każdej postaci, również batony znanych marek

 

PRODUKTY KTÓRE MOGĄ ZAWIERAĆ BIAŁKO I LAKTOZĘ MLEKA KROWIEGO

 

– MASŁO

– ŚMIETANA

– MARGARYNA (wyjątek to margaryny ze zdrową żywnością)

– MAKARONY (wyjątek to niektóre makarony pozbawione receptury włoskiej)

– CHLEB

– PIECZYWO (stosowane proszki do pieczenia pieczywa są produkowane najczęściej na bazie mleka, nie podaje się na opakowaniu jego zawartości)

– PREPARATY Z PŁATKÓW ZBOŻOWYCH

– KONCENTRATY ZUP I SOSÓW

– KAPUSTA KISZONA wytwarzana z z dodatkiem serwatki

– MIĘSO przerobione poza domem i KIEŁBASY (dodawane do niego mleko to najczęściej chude mleko w proszku)

– SERY BEZ MLEKA KROWIEGO – niestety prawie wszystkie oferowane przez handel sery kozie i owcze zawierają mleko krowie w ilości do 1⁄3 całkowitego składu mleka (sklepy nie wiedzą o tym fakcie więc dla pewności należy kupować produkty bezpośrednio u wytwórcy lub poddać chorego testom alergicznym na wybrane produkty)

 

Najlepszym rozwiązaniem jest przetestowanie chorego na wybrane z listy produkty.

 

PRODUKTY ZASTĘPCZE

 

– MLEKO SOJOWE (zawiera wartościowe białka roślinne i używane jest do produkcji pokarmów bezmlecznych dla niemowląt

– MLEKO KOZIE (jest tolerowane przez większość uczulonych na mleko krowie i może być używane zastępczo do wszystkich celów gospodarczych)

– MLEKO OWCZE (porównywalnie do mleka koziego)

– MLEKO KOŃSKIE (idealne dla osób z wrażliwością skórną)

– HYPOALERGICZNE ODŻYWKI DLA DZIECI niestety czasami należy je przetestować

 

PRAKTYCZNA UWAGA

W przypadku pacjentów z ciężką postacią neurodermitis w fazie ostrej powinno się na pewien czas usunąć z całego otoczenia wszelkie produkty zawierające mleko w jakiejkolwiek postaci

 

Gru 07

Nietolerancja laktozy

Nietolerancja laktozy jest bardzo powszechna na świecie. Mieszkańcy Europy tolerują laktozę w szczególności Europy Północnej natomiast wśród mieszkańców Afryki i Azji aż 80% nie toleruje jej. Nie spozywają oni więc produktów mlecznych.

Nietolerancja laktozy polega na niedoborze enzymu rozkładającego laktozę czyli laktazy. Przy niedoborze laktazy bakterie jelitowe rozkładają laktozę do kwasu octowego, CO2, metanu i kwasów. Wskutek tego powstają wzdęcia i bóle brzucha oraz biegunki kwaśne.

Objawy nietolerancji laktozy:

– wzdęcia

– bóle brzucha

– biegunki

– problemy skórne z nasileniem od wewnetrznej strony dłoni

Gru 07

Niestrawiona kazeina

Żaden ssak na świecie oprócz człowieka będąc już osobnikiem dorosłym nie spożywa mleka. Tak właśnie stworzyła nas natura. Różnica pomiędzy mlekiem matki karmiącej, a mlekiem krowim tkwi w wysokiej zawartości białka – kazeiny. Człowiek potrzebuje znacznie mniej białka niż spożywa na codzień, gdyż określony gatunek bakterii znajdujacy się w jelicie grubym posiada zdolność syntezowania białka z węglowodanów, które dostarczamy organizmowi na codzień. Kazeina znajdująca się w mleku rozkłada się w organiźmie za pomocą podpuszczki. Niestety w organiżmie człowieka ginie ona do 5 roku życia.

Lis 23

Colostrum

Colostrum, zwane jest również siarą,  jest pierwszym płynem znajdującym się w mleku wytwarzanym przez samice ssaków podczas pierwszych 72 godzin po porodzie. Ten cenny materiał powala na budowę układu immunologicznego niemowląt znajdując również zastosowanie do terapii wzmocnienia osłabionego układu immunologicznego pacjentów.

Jeśli chodzi o skład, colostrum jest bardzo złożoną substancją bogatą w składniki odżywcze, przeciwciała i czynniki wzrostu. Przeciwciała (immunoglobuliny)zapewniają nowo narodzonemu dziecki tzw. odporność bierną, podczas gdy czynniki wzrostu stymulują rozwój układu pokarmowego. Colostrum posiada właściwości odżywcze, energetyczne i ochronne. Układ immunologiczny noworodka nie jest w pełni rozwinięty, gdyż wytwarzanie własnych przeciwciał w odpowiedzi na bakterie, grzyby, alergeny pokarmowe podejmuje w wieku około 2-3 miesięcy. Karmiąca matka wytwarza w mleku więc specyficzne przeciwciała chroniące dziecko.

Wrz 29

Pierwotny alergen – białko mleka krowiego.

Błona śluzowa w układzie pokarmowym jest narażona na ciągły kontakt z olbrzymią liczbą czynników (antygenów) środowiskowych, zarówno o charakterze patogennym, jak i zupełnie nieszkodliwych. Nagromadzenie tkanki limfatycznej w obrębie jelit-galt-tworzy system obrony układu pokarmowego, będący integralną, działającą jednak w pewnej autonomii, częścią układu odpornościowego organizmu. Jednym z najważniejszych elementów obronnych układu odpornościowego w obrębie jelit są wydzielnicze IgA. Mechanizmy obronne w obrębie układu pokarmowego działają bardzo precyzyjnie. Z jednej strony indukowana jest odpowiedź immunologiczna w stosunku do czynników zakaźnych, z drugiej strony hamowane są reakcje w stosunku do antygenów pokarmowych i przeciwko bakteriom fizjologicznej flory. Należy dodać, iż wydzielnicze IgA powstaje na terenie prawidłowo funkcjonujących jelit, hamuje wytwarzanie immunoglobulin IgA. Brak wydzielniczego IgA jest odpowiedzialny za degradację komórek tucznych zależnych od wyzwolonych w ten sposób mediatorów zespołów chorobowych jak zapalenie jelit, alergia pokarmowa, astma, neurodermit czy atopowe zapalenie skóry.  Istnieje określenie „marszu alergicznego”, który w konsekwencji w miarę upływu czasu i dojrzewania organizmu dziecka, prowadzi do przesuwania się terenu impregnacji alergenowej z błon śluzowych przewodu pokarmowego do błon śluzowych układu oddechowego. Wynika to z narażenia układu pokarmowego noworodka i niemowlęcia na działanie pierwotnych alergenów tzn. białka mleka krowiego i jaja kurzego. Mleko krowie i jajka kurze są produktami  najwcześniej wprowadzanymi do żywienia dzieci. Układ  odpornościowy   noworodka, niemowlęcia jest z jednej strony niedojrzały, a z drugiej nadwrażliwy, dlatego alergeny, z którymi styka się dziecko w tym wieku pozostawiają „najsilniejsze wrażenie immunologiczne” i są najczęściej przyczyną alergii. W wyniku tego dochodzi do niedoboru wydzielniczego IgA. to z kolei wywołuje degranulację mastocytów, przewlekłe zmęczenie, infekcje pasożytnicze oraz zespół „przeciekającego jelita”. w konsekwencji po upływie czasu mamy narażenie organizmu na działanie alergenów wtórnych (kurz, roztocza, inne), które zostają przepuszczane przez rozszczelnione jelita.

Sprawdź jak możesz wyleczyć nieszczelne jelita i odczulić alergeny (odczulanie SIT czyli znoszenie swoistej odpowiedzi immunologicznej organizmu na antygeny zewnętrzne) www.alergikus.pl >>> 

Wrz 21

Alergię na mleko znano już w II w. n.e.

Najstarszym znanym nam na współczene czasy zapisem reakcji alergicznej jest opis śmierci faraona Menesa (XVII w. p.n.e.). Po użądleniu przez szerszenia nastąpił nagły zgon faraona.

W talmudzie babilońskim znajduje się przepis na odpowiednie preparowanie jaja kurze w przypadku nadwrażliwości osoby na jej postać białkową.

Hipokratek opisał duszność napadową, pierwszy użył terminu „asthma” w odniesieniu do zaburzeń oddychowych.

Galen, nazywany ojcem farmacji, w II w.n.e. opisał objawy nadwrażliwości na spożycie mleka oraz woń kwiatów róży.

Badania naukowe wykazały, że najczęstszą przyczyną astmy u dzieci jest uczulenie na mleko.

Mleko krowie i produkry mleczne od zarania dziejów są bardzo ważnym składnikiem diety człowieka. Mleko jest symbolem zdrowia, stąd znane powiedzenie o ziemi „mlekiem i miodem płynącej”. Najczęściej spożywane jest mleko krowie, ale w innych kulturach spożywa się więcej mleka kóz i klaczy.

Jak już podkreślono wyżej uczulające właściwości mleka znane są od wieków. Już Hipokrates w V w.n.e. pisał o alergii na mleko krowie. Galen, który żył na przełomie II i III w.n.e., zauważył że mleko kozie może być też alergenem.Jednak prawdziwy wybuch alergii na mleko nastapił wtedy, gdy zaczęto produkowacć na masową skalę, a dodatki mleczne pojawiły się praktycznie wszędzie (pieczywo, wędliny itp).Dlatego mleko jako alergen pokarmowy jest na pierwszym miejscu wszystkich statystyk, zwłaszcza w chorobach uczuleniowych wieku niemowlęcego. Ważne jest sprawdzenie pacjenta czy nie posiada reakcji na ten właśnie alergen (kazeina lub laktoza). Wystarczy wykonanie prostego bezinwazyjnego testu STI który określi poziom uczulenia.  W przypadku nadwrażliwości można wykonać prosty zabieg odczulania. Wymagana jest dieta przed i po odczuleniowa eliminująca wykryty alergen.

Test wykorzystuje zmiany oporu elektrycznego skóry po natychmiastowym pobudzeniu niezależnego od naszej woli autonomicznego układu nerwowego. Pobudzenie wywołane jest nietolerowaną przez organizm substancją-alergenem, co rejestruje aparat wykorzystujący metodę STI. W ten sposób możemy wielokrotnie i bez uszczerbku na zdrowiu testować substancje powodujące „podrażnienie”. Po rozpoznaniu alergenu istnieje możliwość odczulenia, a w ślad za tym złagodzenie, a nawet ustąpienie objawów chorobowych.

Gdzie wykonywane są testy STI i odczulanie:

www.alergikus.pl

www.gabinet-dabrowski.pl

 

Wrz 18

Pękające ręce przyczyną alergii na mleko.

 

Witam. Mój problem pojawił się od maja 2012 roku. Zaczęły mi pękać ręce oraz palce u rąk oraz palce u nóg. Skóra zrobiła się zrogowaciała i twarda, a ręce i ramiona zrobiły sie czerwone. Po dwóch miesiącach pojawiły się dodatkowo bąble. Zrobiłam test alergiczny. Okazało się że byłam uczulona na laktozę mleka krowiego oraz gluten. Po odstawieniu alergenu po dwóch miesiącach zmiany całkowicie zanikły. Wprowadziłam pokarm i niestety zmiany skórne w w/w miejscach powróciły lecz z mniejszym natężeniem. Zdecydowałam się na odczulenie i ponowną karencję od pokarmów. Na dzień dzisiejszy jestem szczęśliwa gdyż jestem zdrowa i pełna radości. Minęła karencja po odczuleniowa ja spożywam mleko i gluten, a skóra jest gładka i zdrowa.

dziękuję i polecam alergikusa w warszawie

List opublikowany na prośbę pacjenta.

Sie 11

Alergia na mleko (kazeinę) przyczyną zmian skórnych.

 

Alergia to problem, który dotyka coraz więcej osób. Bez względu na tryb i styl życia, czy miejsce zamieszkania, z problemem uczuleń borykają się wszystkie rozwinięte społeczeństwa. Alergie mogą być bardzo dokuczliwe w szczególności te  pokarmowe. Najczęściej zauważa sie uczulenie na kazeinę czyli obcogatunkowe białko. Przy nietolerancji mleka dochodzi do:

  • neurodermitis
  • problemów skórnych i dermatologicznych
  • problemów jelitowych
  • problemów oddechowych ( w tym astmatycznych)
  • duszności

Zapraszamy na badania diagnostyczne oraz zabieg odczulania – kurację bazującą na metodzie STI (SIT) i prowadzoną przez lekarzy specjalistów, ekspertów medycyny naturalnej oraz przez profesjonalnych terapeutów ( zapisz się już dzisiaj na badanie i odczulanie >>> )

Oferowana diagnostyka jest bezinwazyjna, całkowicie bezbolesna i stuprocentowo bezpieczna dla zdrowia – przez co może być przeprowadzana także u najmłodszych pacjentów. Procedura opiera się na trwającym zaledwie kilkanaście minut teście, którego wynik generowany jest przez ultraczułe urządzenie medyczne najnowszej generacji.

Odczulanie – wykonywane w oparciu o wyniki uwzględniającego aż 100 alergenów testu STI (SIT) – odbywa się bez użycia leków czy innych środków farmakologicznych. Tajemnicą metody stosowanej przez Alergikus jest wykorzystanie zdobyczy naukowych pochodzących z takich dziedzin jak biofizyka, mechanika kwantowa czy cybernetyka, które łączą się w ogólnym, holistycznym postrzeganiu ludzkiego ciała jako niepodzielnej całości.

Oferujemy nowoczesne odczulanie, którego istota określana jest mianem naturalnej medycyny przyszłości. Proponujemy przełomową, bezbolesną, nieinwazyjną, bezpieczną dla zdrowia i niezwykle skuteczną terapię sygnałami elektromagnetycznymi, które – działając na poziomie informacyjnym – niwelują sygnały nieprawidłowe, a więc trwale stabilizują pracę ludzkiego organizmu.

Terapia antyalergiczna STI (SIT) już od kilkudziesięciu lat cieszy się poważaniem w krajach Europy zachodniej. Jej niezwykłą skuteczność zauważają specjaliści dziedziny i doceniają zmagający się z alergią pacjenci.

Propagując naturalne metody walki z alergią i przenosząc metodę STI (SIT) na polski grunt – zapraszamy do zapoznania się z naszą pełną ofertą obejmującą profesjonalną diagnostykę oraz skuteczne i w pełni bezpieczne odczulanie.

Cze 25

Alergia na mleko jak powstaje i jak z nią walczyć ?

Na alergię cierpi ponad 40 proc. populacji, na astmę -10 proc. – szacuje jede z polskich alergologów. Jeśli oboje rodzice są alergikami, dziecko ma duże szanse odziedziczyć chorobę. Mechanizm choroby jest za każdym razem identyczny: pod wpływem działania alergenu następuje zapalenie alergiczne, które objawia się rozmaicie. Alergia może zaatakować nos (zapalenie błony śluzowej nosa to najczęstszy przypadek tej choroby), oskrzela (powodując kaszel), skórę (którą szpecą wykwity alergiczne). Alergia na mleko np: na kazeinę lub laktozę może powodować rozmaite objawy skórne, a nawet ciągłą nieustającą wysypkę (alergiczne zapalenie skóry – AZS).

Jak to działa i jak dochodzi do reakcji na dany alergen ?

Pierwsza faza to uczulenie na konkretny alergen. W przypadku np. mleka alergenami są białka zawarte w mleku. Ich bliski kontakt z komórkami błony śluzowej jeli człowieka sprawia, że te ostatnie połykają alergen i trawią go (fagocytują) albo dzielą na drobne części i przekazują innym komórkom – limfocytom. Wtedy organizm ,, zapamiętuje” alergeny i zaczyna tworzyć przeciwciała (immunoglobuliny klasy E). Jeśli ilość alergenu jest wystarczająco duża i towarzyszy jej genetyczna podatność na alergię, przy następnym kontakcie z alergenami wystąpi reakcja alergiczna: wykwity skórne na ciele lub rękach a nawet w skrajnych przypadkach uczucie duszności i ucisku w klatce piersiowej. Na szczęście alergik nie reaguje na wszystkie alergeny w środowisku, lecz  na specyficzne  – jeśli ktoś uczulił się na kazeinę w mleku krowim, będzie tylko przy jego spozyciu reagował skórnie. Można się jednak jednocześnie uczulić na wiele alergenów, np pyłki, kota i jakiś metal. Czasami zachodzą również reakcje krzyżowe – alergik reaguje stanem zapalnym na białka, które mają podobną budowę do alergenów, na jakie się uczulił – np: na białko jaja.

Diagnozowanie i odczulanie

Jśli zaobserwujesz u siebie lub twego dziecka niepokojące objawy skórne (nawet długo pozostające zaczerwienienie policzków) – trzeba wykonać test alergiczny. Można wybrać test metodą STI (bezinwazyjny stosowany powszechnie w krajach UE) czytaj jak i gdzie wykonać bezinwazyjny test alergiczny >>>

Ewa z Warszawy opowiada: Ponad rok chodziłam do różnych lekarzy. Najpier przepisywano mi u dermatoloiga maści które działały tylko przez jakiś krótki okres czasu, następnie skorezystałem z pomocy alergologa który przepisał steryd na duszność także działało niespełna pół roku.Dopiero znajomi podpowiedzieli mi, żebym wykonała test STI i odczuliła czyli wygasiła wykryte alergeny. Zrobiłam badanie, odstawiłam pokarmy które mnie uczulały, odczuliłam się i po problemie. Brak jakichkolwiek leków oraz maści i alergia zniknęła. Niestety alergia jest chorobą przewlekłą (jałowym stanem zapalnym). Atakuje znienacka i nie można się jej pozbyć do zera, można tylko łagodzić jej objawy poprzez odczulanie wykrytych alergenów. Ostatnio pojawia się także leczenie poprzez stymulację kory mózgowej (zapominanie mapy alergenów) poprzez działanie częstotliwościami STI. Więcej na www.holismedica.pl -szukać należy hasła biomedycyna STI.

Cze 15

Alergia na mleko a pasożyty

Alergia

Ty lub twoje dziecko macie objawy skórne (szorstkie dłonie, wypryski alergiczne, zaczerwieniona skóra), nie musisz się już z tym męczyć, możesz pozbyć się alergii raz na zawsze poprzez zlikwidowanie jej przyczyny. Wystarczy wykonać test obciążeń, który wykryje toksyny i grzyby znajdujące się w organizmie, które zmieniają reakcjię alergiczną alergenów na twój organizm. Alergia jest to zmieniona odpowiedź tkanek na alergen, polegającej na odpowiedzi immunologicznej na dany alergen.

Skąd się biorą alergie ?

Przyczynami większości alergii może być nadmierna ilość toksyn w naszym organizmie lub nieprawidłowe działanie kanałów, które służą do ich wydalenia z organizmu.

Toksyny mogą być źródłem alergii !!!

W naszym codziennym życiu znajdziemy wiele miejsc, gdzie są olbrzymie skupiska toksyn, są nimi na przykład zanieczyszczone powietrze, chemia gospodarcza czy kosmetyki, które w dużej mierze przyczyniają się do powstawania alergii. Wyżej wymienione toksyny, które wdychamy każdego dnia działają negatywnie na nasz organizm, zmniejszają odporność przez co jesteśmy bardziej narażeni na choroby. Kiedy nasza odporność spada, grzyby Candida np: Albicans czy Crusei stają się coraz bardziej aktywne i atakują nasz organizm. Prowadzi to do osłabienia danego organizmu, objawami są między innymi zmęczenie  i nie wyspanie, a rano występuje ból głowy. Oznacza to że nasz organizm jest zagrzybiony i wymaga natychmiastowego leczenia, gdyż powyżej wymienione objawy traktuje się zazwyczaj jako przemęczenie a nie początek rozwijającej się choroby.

Objawami alergii są między innymi :katar, kaszel, duszności, zmiany skórne, zmęczenie, swędzenie oraz wiele innych np: AZS

Jak usunąć powyższe objawy i przyczyny alergii :

Większość środków jakie znajdują się w walce z alergią likwidują chwilowo tylko jej objawy a nie przyczyny. Jeżeli nie zlikwidujemy przyczyn alergię będą nas męczyły całe zycie od zmian skórnych poprzez zmęczenie aż do astmy oskrzelowej. Jak wiadomo alergia jest nadmierną reakcją immunologiczną na znajdujące się w organizmie toksyny i grzyby, które przyczyniają się do rozwoju alergii. Tylko ich zneutralizowanie pomoże nam w likwidacji przyczyn alergii. Test Obciążeń szwajcarskim urządzeniem medycznym zneutralizuje przyczyny powstawania alergii. Test obciążeń pokazuje co obciąża organizm pacjenta. Wykrywa on między innymi takie obciążenia jak grzyby, toksyny czy metale ciężkie, które są źródłami powstawania alergii. Po wykonaniu testu i wykryciu obciążeń pacjent otrzyma indywidualną kurację bez jakichkolwiek leków i drogich suplementów diety które nie potrafią do końca rozbić Candudy oraz innych toksyn. Zastoisujemy ultraczułe urządzenie renomowanej szwajcarskiej firmy które uwalni nas od wszelkich obciążeń.

Umów się już dziś ze specjalistą biomedycyny i rozpocznij walkę z podstępnymi pasożytami >>>

Test obciążeń można wykonać między innymi w instytucie Holismedica -Alergikus. Naszym celem jest usuwanie przyczyn jak i objawów alergii. Test jest wykonywany przez wykwalifikowanych naturopatów oraz specjalistów biuomedycyny naturalnej, którzy wykryją twoje obciążenia i podadzą odpowiednią kurację w celu ich wyeliminowania. Kliknij powyżej  aby zapisać się na test i cieszyć się życiem bez alergii i obciążeń.

Po wykonaniu testu obciążeń zaleca się wykonanie kierunkowego testu alergicznego oraz podjęcie odpowiednich odczuleń wykrytych alergenów. Odczulenia są bezinwazyjne i bezbolecne wykonywane nawet u dzieci poniżej 3 miesiąca życia.

Sprawdź nasze efekty u osób z alergią na mleko: http://alergikus.pl/efekty.htm

 

PAMIETAJ TYLKO USUNIĘCIE PRZYCZYNY ALERGII MOŻE POMÓC, WSZELKIE LEKI DZIAŁAJĄ JEDYNIE NA JEJ OBJAWY !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Maj 26

Mleko krowie i jego skład, a alergia i odczulanie,,

Mleko to wydzielina gruczołu mlekowego samic ssaków pojawiająca się w okresie laktacji. W produkcji spożywczej na dzień dzisiejszy największe znaczenie ma mleko krowie. Zgodnie z Międzynarodową Federacją Mleczarską mleko krowie jest produktem całego, nieprzerwanego doju, od zdrowej, dobrze żywionej krowy dającej mleko otrzymane w sposób prawidłowy, bez domieszek siary.

Skład mleka krowiego:

Kazeina czyli białko mleka. Zawartość w mleku krowim wynosi 2,4-2,6%. Kazeina występuje w mleku w postaci miceli tworzących roztwór koloidalny.

Bardzo często kazeina powoduje zmiany skórne na klatce piersiowej, twarzy lub ciężkie objawy AZS u dzieci. 

Albuminy są reprezentowane przez alfa-lakto-albuminę, β-lakto-globulinę i albuminę i serum, tzw. albuminę surowicy krwi. Białka te w mleku występują w rozproszeniu i są bardzo trudne do wydzielenia w postaci skrzepu. Białka te nie zawierają fosforu, natomiast bogate są w lizynę,

Globuliny czyli wysokocząsteczkowe(immunoglobuliny. W mleku normalnym jest ich około 0,06%. W dużych ilościach występują w siarze. Obserwuje się je również u krów z zapaleniem wymienia. Mleko mastitisowe to mleko od krów z zapaleniem wymienia. Produkowane są przez komórki plazmatyczne występujące w gruczołach mlecznych.

Laktoza zwana cukrem mlecznym, jest w całości wytworem gruczołu mlekowego krowy. W 80% powstaje z glukozy, a w 20% z octanów. jest najważniejszym węglowodanem mleka.

Laktoza najczęściej powoduje zmiany skórne na wewnętrznej stronie dłoni. 

 

tu wykonasz testy alergiczne STI oraz możesz uzyskać konsultację specjalisty >>>

Maj 11

Jakie mleko dla alergika ?

mleko modyfikowane.jpg

Przed odczuleniem dziecka na kazeinę (obcogatunkowe białko) lub laktozę warto wprowadzić  na jakiś czas tzw. mleko modyfikowane. Dostępne na rynku mleka modyfikowane nie tylko zaspokają głód naszej pociechy, ale też wspomagają układ odpornościowy. Wytwórcy dokładają wszystkich starań aby mleko modyfikowane jak najbardziej przypominało mleko matki. Mleka zastępcze dostępne na rynku są zróżnicowane, bo rośnie wiedza o potrzebach dziecka z alergią pokarmową
na kazeinę lub laktozę mleka krowiego przy jeszcze niedojrzałym układzie odpornościowym. Mleka modyfikowane można bez problemu dostać w aptece lub sklepie. Bardziej specjalistyczne, przeznaczone dla chorych dzieci, wydaje się z przepisu lekarza. Na przykładzie jednego z mlek specjalnego przeznaczenia czytamy iż mleko takie jest dietetycznym środkiem spożywczym specjalnego przeznaczenia medycznego w skład którego wchodzą białka podane hydrolizie znacznego stopnia. Dodatkowo mleko takie może posiadać w swoim składzie prebiotyki. Najczęściej wytepującymi mlekami jest bebilon pepti proszek oraz nutramigen proszek. Przed wyborem mleka warta sprawdzić na jaki składnik mleka kroweiego jest uczulone nasze dziecko a nastepnie skontaktować się z lekarzem prowadzącym celem doboru odpowiedniego mleka modyfikowanego.

Kwi 21

Alergia czy nietolerancja pokarmowa ?

Alergia oraz nietolerancja pokarmowa są to coraz częściej spotykane dolegliwości u dzieci. Warto rozpoznać ich oznaki, by z łatwością je zidentyfikować. Alergie i nietolerancje pokarmowe często są ze sobą mylone. Alergia pokarmowa np: na obcogatunkowe białko mleka krowiego to niepożądana reakcja układu immunologicznego. Do jej objawów można zaliczyć pokrzywkę, swędzące pęcherzyki na skórze, kolkę oraz problemy jelitowe. O nietolerancji pokarmowej mówimy wtedy, gdy mamy do czynienia z niedoborem lub brakiem enzymu pokarmowego, np. laktazy, która jest potrzebna do trawienia laktozy, czyli cukru, występującego głównie w mleku i jego przetworach. Aby potwierdzić czy dziecko ma alergię czy nietolerancję pokarmową należy wykonać testy alergiczne. Testy dzięki metodzie STI możemy wykonać nawet u dzieci poniżej 6 miesiąca życia. Więcej o testach na: http://alergikus.pl/diagnoza.htm

Starsze posty «

» Nowsze posty